Vertrouwen

Identity-theft
Als een ervaringsdeskundige in de ICT dien ik mijn familie en vrienden graag van advies op  het gebied van computers en internet. Daarbij hoop ik dat mijn adviezen geloofwaardig worden bevonden en serieus worden genomen. Ik houd van humor, maar er zijn zaken waar je geen grapjes over maakt. Ik geloof dat ik op dat gebied een reputatie heb hoog te houden. Vooral als het gaat om veiligheid en privacy op het internet.
internet-security-tips
Raadgevingen over hoe je je online moet gedragen, waar je je accountgegevens achter laat, mails die je beter niet kunt openen, links die je beter maar niet zomaar aan moet klikken, enz. enz., zijn al door velen gegeven en met gezond verstand ook zelf te bedenken.
Als je mensen over de vloer krijgt, die je niet volledig kunt vertrouwen, is het onverstandig om computers, laptops, tablets of smartphones onbeheerd te laten, terwijl die onder een of meerdere van jouw accounts op een of meerdere services staan ingelogd.
(Sommige bedrijven eisen dat medewerkers hun terminal met een wachtwoord locken als ze hun hun werkplek verlaten en er onbevoegden in de buurt zouden kunnen rondlopen).
internet_security_01
Zelf kom ik regelmatig bij mijn dochter en schoonzoon in huis, waarbij zij zelf afwezig zijn.
Behalve dat ze hun dochters aan onze zorgen toevertrouwen, hebben ze mij ook het gebruik van de in huis aanwezige apparatuur toegestaan. Dit vertrouwen moet buiten kijf staan en het is er mij ook alles aan gelegen het niet te beschamen. Een rondslingerende tablet gebruik ik niet en als ik eens iets op zijn PC op het internet moet opzoeken, dan gebruik ik de browser in de incognito-modus, zodat ik nooit per ongeluk onder zijn account op een sociaal netwerk terecht kan komen.
trust-group

Een kwestie van vertrouwen. Maar wie kun je nog vertrouwen?
Afgelopen weekend heeft mijn vertrouwen in mijn nabije familie, op dit gebied, een behoorlijke knauw opgelopen. Wij waren zaterdag gastgevers voor een familiebijeenkomst. Als goed gastheer probeer je dan je gasten zo goed mogelijk te onderhouden. Als er gevraagd wordt hoe iets of iemand eruitziet, dan probeer je een plaatje te vinden op een van je eigen servers of anders op het internet.
Een tablet is daarbij een doelmatig middel, omdat het een redelijk afmeting heeft en gemakkelijk van hand tot hand doorgegeven kan worden. Een van de afbeeldingen waar vraag naar was, bevond zich op de tijdlijn van een van mijn Facebook-vrienden. Dus ik opende die post (van een aantal maanden gelden) en gaf m’n tablet door.
Ondertussen gaf mijn lieve nicht mij haar smartphone in handen met op het scherm een foto van haar knappe dochter in een prachtige donkerblauwe gala outfit.
Mijn gedachte was “Wow, Maxima eat your heart out”. Het kwam niet eens in mij op met mijn vinger over het schermpje je vegen om nog meer foto’s te zien te krijgen.
Op internetfora blijkt dit een van de vele privacy-schendingen door zgn. vrienden te zijn, waar smartphone gebruikers zich aan ergeren. Deze nieuwsgierigheid had ik niet dus behoefde ik die ook niet te bedwingen. De eigenaar laat jouw iets zien, en bepaalt ook wat je te zien krigt, dat dien je te respecteren.

likedislike
Ik probeer mijn tablet zoveel mogelijk vrij de houden van vingerafdrukken, daarom gebruik ik een stylus. Mij aandacht werd getrokken toen ik een familielid bezig zag met z’n vingers op het scherm van m’n tablet. Ik schrok daarvan omdat hij onder mijn facebook-account bezig was op de tijdlijn van iemand anders, met op het scherm natuurlijk ook diverse aanklikbare componenten en zich kennelijk niet beperkte tot alleen maar kijken.
Het gevaar bestaat dat hij dingen like’t die ik niet wil, mij aanmeldt bij sites die ik niet wil, artikelen of tickets bestelt, enz..
notme
Later bleek dat hij, onder mijn identiteit, een beledigend commentaar had geplaatst bij de post van mijn FB-vriend.
Ik kreeg de tablet weer terug en ging verder met het vervullen van mijn taak als gastheer.
Dit lijkt een onschuldig pesterijtje, maar dat is het niet om een aantal redenen:

  • Ik kwam er pas later – toen hij reeds vertrokken was – achter wat hij gedaan had. Het was stiekem, zonder dat de rest van het gezelschap daar lol aan had. Ik kon daar niet direct op reageren en had ook niet de gelegenheid de schade zo snel mogelijk te beperken.
  • Er werd ongevraagd een derde partij – mijn FB-vriend – in betrokken, die in verwarring werd gebracht omdat die een dergelijk negatief commentaar van mijn niet verwachtte.
  • Een grote groep gemeenschappelijk FB-vrienden zagen de onterechte aan mij toegeschreven reactie op hun FB-startpagina voorbij komen, waardoor we beiden imagoschade opliepen.

Pas toen de visite vertrokken was kon ik in de activity-log zien wat er gebeurd was en kon ik het negatieve commentaar verwijderen. Het kwaad was toen al wel geschied.identity-theft3
Is dit nu een advies om je nabije familie en goede vrienden voortaan maar niet je apparaten in handen te geven?
Nee, je moet m.i. teleurgesteld vertrouwen niet beantwoorden met wantrouwen.
Dit is meer een oproep om dit soort geintjes liever maar niet uit te halen met personen wier vertrouwen je wil blijven genieten.

trustme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.